Logo

Hérics Szálló és Konferencia-központ

Ízelítő a környék látnivalóiból 


Műemlékek

Silo

Három emeletes silótorony (Doboz) 
Egyedülálló agrár- és ipartörténeti emlék, mely 1863-ban Ybl Miklós tervei alapján készült, romantikus stílusban. Különlegessége, hogy belső szerkezetét tiszta fa alkotja.Malom
Csabai Tanya és Gabonatörténeti Kiállítóhely (Békéscsaba)
A Gyulára vezető út mellett áll az 1824-ben épült kisparaszti tanya, a berendezett tanyaépület és a részben helyben megőrzött, részben máshonnan áthozott gazdasági épületek együttese. A telekre áttelepítettek egy szélmalmot a csókási határbólés a vésztő-mágori Wenckheim-birtokról egy gépszínt, melyben "A gabona tárolásának és feldolgozásának története az őskortól napjainkig" című kiállítás látható.


DiaktanyaDiáktanya (Békéscsaba)
A Békéscsaba Diáktanya Közalapítványnak otthont adó épület 1869-ben épült. A náddal fedett ház mára ritkaságnak számít környékünkön Az épület belső kialakítása, berendezése jól szolgálja az itt folyó tevékenységet. A házban található szőttes gyűjtemény, néprajzi értékű tárgyak sajátos hangulatot adnak, az otthonosság érzését kelti a betérőknek.

MesehazMeseház (Békési Úti Közösségi Házak) (Békéscsaba)

A Szlovák Tájházhoz hasonló népi építészeti emléket mentett meg a város a Békési úton. Az itt található épületegyüttes ma közművelődési feladatokat lát el. Itt találhatók Schéner Mihály Kossuth-díjas festőművész munkái, fából, fémből készült mesealakjai, valamint Lenkefi Konrád bábművész munkái is.
Előzetes megbeszélés alapján kézműves foglalkozások igényelhetők.

Nemethaz

Német nemzetiségi gyűjtemény 
(Gyula, Apor Vilmos tér 1.; Tel.: 66/467-117)

A gyulai németséghez kötődő, döntően történeti és néprajzi tárgyak gyűjteménye.

Szekelykapu

Székelykapu (Békéssámson, Liget)
A millecentenárium emlékére emelték.

WenckheimWenckheim Kastély
(Szabadkígyós, Ókígyósi utca, Tel.: 66/247-783)

A neoreneszánsz-eklektikus épület 1875-1879 között készült el Ybl Miklós tervei szerint. A Gróf Wenckheim Frigyes és gróf Wenckheim Krisztina által építtetett kastély reprezentatív belső tere kápolnát, ebédlőt, télikertet, könyvtárat, női zeneszalont, férfiszalont pipázóval, nappali dolgozót és alkóvos-ágyfülkés hálószobát rejt. Ezek közül ma csupán a könyvtár látogatható. Berendezése, gyönyörű kötetei megjelenítik az egykori arisztokrácia életét, szokásait. A kastélyhoz 23 ha-os park, dendrológiai tájképi kert csatlakozik tóval, szigettel, hidakkal. A kertben a szökőkút és a régi lámpatestek is sétára csábítanak. Bejelentkezéssel látogatható.

Orszagkozep Történelmi Emlékút és Országközép
(Szarvas, Malom utca)
1939 óta áll a Holt-Körös partján a szélmalmot formázó emlékmű, amely a történelmi Magyarország és a Kárpát-medence földrajzi középpontját jelzi. Az emlékhelyhez a Holt-Körös gátján vezet, az 1100 m hosszú Történelmi Emlékút, amely történelmünk meghatározó sorsfordulóit fából készített szobrokkal jeleníti meg.

Múzeumok, kiállítóhelyek


HelytortenetiCsorvási Helytörténeti Gyűjtemény
(Csorvás, Petőfi u. 6., Tel.: 66/258-101)

Gulyás Mihály Oktatástörténeti állandó kiállítás (Az egykor kántortanító iskolaigazgató, karnagy  időszakából berendezett osztályterem, korabeli eszközök fényképek, tankönyvek stb). Baráth Lajos néprajzi gyűjtemény A két világháború közötti csorvási lakás berendezése konyha, szoba, kamra gazdasági rész eszközökkel szerszámokkal (mindez egy teremben)


JusztJusth Zsigmond Emlékszoba
(Gádoros, Kossuth u. 16., Tel.: 68 490-088)

A  Justh –emlékszobát 2000. szeptember 30-án adták át. A kiállítást a Magyar Nemzeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria, az Országos Széchenyi Könyvtár, a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Szépművészeti Múzeum anyagából állították össze. Az emlékszoba bemutatja a Justh családot, Justh Zsigmond életét, munkásságát gyermekkorától egészen korai haláláig.


JankayJankay Gyűjtemény és Kortárs Galéria
(Békéscsaba, Csaba Center III. emelet)

2003. októberében nyílt meg kiállítóhelyként, 2006. áprilisától muzeális intézményként működik. Névadója: Jankay Tibor képzőművész, aki végrendeletében szülővárosára hagyta életművét és művészeti gyűjteményét. Az intézmény állandó kiállítása a Jankay hagyatékról ad áttekintést, ahol a művész grafikáit, festményeit, kerámia szobrait és az általa gyűjtött törzsi művészeti tárgyait mutatja be a látogatóknak. A gazdag életműből rendszeresen cserélődő válogatás mindig új műtárgyakkal ad képet a művész munkásságának egy-egy korszakáról.


MunkacsyMunkácsy Mihály Múzeum
(Békéscsaba, Gyulai út 1., Tel.: 66/323-377)

A múzeumban található a világ legnagyobb Munkácsy-gyűjteménye, továbbá átfogó és korszerű természettudományi, régészeti, néprajzi és történeti kiállítások mellett gyermekfoglalkoztató helyiség és műhely (pl. tűzzománc-égető kemence, fazekaskorong), háromdimenziós vetítőterem, óriási akvárium, több tucat érintőképernyő, valamint hangvezérléses, többnyelvű tárlatvezető rendszer várja a látogatókat. A mozgáskorlátozottak közlekedése szintén megoldott.


SzlovakSzlovák Tájház
(Békéscsaba, Garay u. 21.)

A tájház a módos parasztok tárgyain keresztül a XIX. századi életmódot mutatja be. Az alföldi háztípus helyi jellegzetességeit, például a podsztyenkát (előtornác), a tiszta szobát, a padkával szegélyezett kemencét, a szlovák festett bútorokat, sajátos tárgyaikat láthatjuk itt.


KutmuzeumKútmúzeum (Orosháza, Könd u. 1.)

Az ország egyetlen kútmúzeumát egy 1930-ban épült, használaton kívüli víztoronyban és kertjében rendezték be. Állandó kiállítása a víznyerés és -felhasználás történetét szemlélteti.
A kiállításon gémeskutak, kerekes kutak, szivattyús kutak, artézi kutak, víztornyok fényképei, dokumentumai láthatók, a tablók között pedig témában odaillő kisebb tárgyakat helyeztek el. A nyitvatartási időn kívül bejelentkezéssel látogatható.